jakie warzywa na grilla

Czas wakacji letnich to czas pachnący grillowaną kiełbaską. Spotkania towarzyskie pod gołym niebem jakże często opatrzone są pieczonymi przekąskami. Nic tak nie penetruje naszych zmysłów, jak smak grillowanego mięsa w towarzystwie piwa lub innych napojów wyskokowych. Najbardziej popularnymi smakołykami jakie serwowane są na tego rodzaju przyjęciach to kiełbaski, karkówki oraz skrzydełka.

Odpowiednio zamarynowane i przechowane w lodówce przez kilka godzin, zapewnią zachwyt gości jeszcze przez długi czas po przyjęciu. Co jednak zrobić gdy wśród naszych gości znajda się osoby, które ze swojej diety wyeliminowały mięso? Możemy zaproponować im w zastępstwie grilowane warzywa. Byc może to opcja, która wydaje się być niezbyt realna. Wbrew pozorom, warzywa z grilla mogą stanowić fantastyczna propozycję dla osób gustujących jedynie w mięsnych potrawach. Podobnie jak w przypadku mięsa, można je wcześniej zamarynować, tak by wydobyć z nich głębię smaku podczas samego procesu grillowania. A ich karmelowa skórka, jaka tworzy się pod wpływem temperatury zapewnia niezapomniane doznania smakowe.

Pewnie zastanawiasz się, czym się kierować i jakie warzywa na grilla wybrać by kolacja się udała? Wbrew pozorom wybór jest naprawdę duży. Przede wszystkim ziemniaki. Któż nie uwielbia ziemniaków z piekarnika? A te z grilla powalają swoim aromatem nawet największego marudę. Połączenie ich z odpowiednimi przyprawami sprawia, że smak ziół uwydatnia się z każdym kęsem. Przypieczona skórka często staje się najlepszym smakołykiem wśród najmłodszych. Zjadając kilka kawałków ziemniaków z grilla mamy wrażenie, że moglibyśmy połknąć ich cały worek. Najważniejsze by wciąż smakowały nam tak samo. Ziemniaczki grillowane posiadają jeszcze jedną cenna zaletę. Pasują do każdego innego warzywa jakie zdejmiemy z rusztu.

warzywa na grilla

Kolejna propozycją może być papryka. Czerwona, zielona czy żółta zawsze stanowić będzie dobry wybór. Można ją grilować krótko, tak by nabrała jedynie smaku i zapachu dymu z grilla. Wtedy nadal pozostaje chrupiąca i lekko twarda. Kiedy jednak zdecydujemy się by przetrzymać ją dłużej na ogniu stanie się miękka i rozpływająca w ustach. Dużym zaskoczeniem dal gości często stają się pieczarki. Podobnie jak ziemniaczki, stanowią super dodatek do mięs. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie z masłem czosnkowym.

Z pieczarek usuwa się trzonki, a w ich miejsce nakłada się masło czosnkowe tak, by wypełniało środek pieczarki. Układamy pieczarki na grillu w odpowiednich odległościach. Podczas grillowania masło rozpływa się, a aromat czosnku przebija wszelkie ścianki pieczarki. Na koniec posypujemy pieczarki zielona pietruszką, sprawiając totalną eksplozję smaków. To naprawdę niesamowite doznanie smakowe. Warto pamiętać o pieczarkach organizując grilla w swoim ogrodzie.

Widok fioletowej skórki na skwierczącej płycie, może świadczyć tylko o jednym. Pan bakłażan wkracza na salony. Pomimo swojej delikatnej goryczki kojarzony jest z warzywem miłości. Dlatego jeżeli wśród zaproszonych gości są zakochane pary, z pewnością sprawicie im radość serwując ten naturalny afrodyzjak. Aby zabić posmak goryczy, warto wcześniej przygotować dla niego odpowiednią marynatę. Dobrze by w jej skład wchodziły miód, musztarda, ocet balsamiczny, oliwa oraz czosnek. Dodatkowo można użyć ulubionych ziół.

mięso i warzywa grill

Do bakłażana bardzo dobrze sprawdzi się tymianek. Przed zamarynowaniem kroimy warzywo w grube paski tak by bezpośrednio z marynaty układać je na płycie grilla lub specjalnej kratce. kilka minut i gotowe. W podobny sposób możemy się obejść z cukinią. Pomimo, iż jej smak jest uważany za mdły to używając tej samej marynaty co do bakłażana sprawimy, że cukinia będzie postrzegana w zupełnie inny sposób. Podana razem z bakłażanem często stanowi sycący i pełnowartościowy posiłek.
Pomysłów na grillowane warzywa jest wiele. Ważne jest to by robić te warzywa które przede wszystkim nam smakują. Poza wymienionymi wyżej możemy też spróbować takich warzyw jak cykorii, kukurydza, bataty czy nawet seler.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here