Gdy nadchodzi majówka, a później ciepłe oraz słoneczne dni, coraz więcej osób marzy o grillowaniu na świeżym powietrzu. Pyszna, pieczona kiełbaska, karkówka, czy szaszłyki zazwyczaj bardzo szybko znikają z talerzy wszystkich biesiadników. Jaki grill gazowy najlepiej sprawdza się podczas częstego użytkowania.
Praktyczne grille do grillowania
Zazwyczaj na posesjach prywatnych mieszkań czy na tarasach można spotkać tradycyjne grille, do rozpalania których potrzebny jest węgiel drzewny czy też brykiet.
Niemniej oprócz tego typu urządzeń dziś na rynku można także spotkać niezwykle praktyczne oraz komfortowe podczas użytkowania grille elektryczne czy też gazowe. Jaki zatem wybrać grill do częstego przyrządzania grillowanych potraw.
Grille gazowe, a zdrowe potrawy
Od pewnego czasu coraz większym zainteresowaniem, wśród klientów cieszą się nowoczesne grille gazowe, które to stanowią znacznie zdrowsze rozwiązanie od urządzeń węglowych.
Często przeprowadzane badania naukowe dowodzą, że cząstki, które to są zawarte w mięsie upieczonym na tradycyjnym grillu węglowym są rakotwórcze, natomiast znacznie zdrowsze jest spożywanie potraw z grilla gazowego.
Grille gazowe – istotne zalety
Urządzenia te są bardzo praktyczne oraz wygodne podczas użytkowania. Można je w bardzo szybkim tempie rozpalić bez użycia rozpałki oraz węgla. W celu odpalenia grilla gazowego wystarczy przekręcić odpowiednie pokrętło gazu i włączyć zapalarkę. I co najważniejsze już po bardzo krótkiej chwili, każdy użytkownik może cieszyć się z posiadania odpowiedniej temperatury, która to pozwala na przygotowanie przepysznych potraw grillowych.
Co prawda grill gazowy jest nieco droższy od urządzenia węglowego, niemniej zainwestowane pieniądze zwracają się po kilku sezonach poprzez niskie zużycie gazu.
Niezwykle ważna w grillach gazowych jest także możliwość regulacji temperatury, dzięki czemu potrawy nigdy się nie przypalają. Dzięki temu można odpowiednio ściąć mięso, jednocześnie zachowując jego soczystość. Ponadto tego typu grill nie wydziela tak dużo gęstego oraz duszącego dymu, jak grill węglowy.
Jaki wybrać grill gazowy?
Podczas zakupu należy zawsze zastanowić się nad wyborem rozmiaru grilla. W tym celu warto ustalić dla ilu osób będziemy przygotowywać posiłki na grillu.
Bardzo ważna jest także odpowiednia moc grilla. W tym celu warto wybrać urządzenie wyprodukowane przez renomowanego producenta, który to słynie z produkcji niezawodnych urządzeń. Wówczas to każdy klient może być pewien, że moc została prawidłowo dopasowana to tego, aby uzyskać jak najlepszą temperaturę.
Niezawodne grille ze stali oraz żeliwa
Niezwykle ważny jest także materiał z którego to został wykonany grill gazowy. Obecnie na rynku są do wyboru grille wykonane ze stali nierdzewnej oraz żeliwa. Zarówno pierwsze jak i drugie tworzywo jest bardzo odporne oraz wytrzymałe na wysokie temperatury. Grill ze stali nierdzewnej jest prosty w utrzymaniu w czystości, natomiast grill z żeliwa doskonale trzyma przez długi czas ciepło.
Podczas wyboru grilla warto też zwrócić szczególną uwagę na palniki.
Zazwyczaj bywa tak, że im urządzenie jest większe, tym posiada więcej palników. Wielu producentów uważa, że trzy palniki to minimum, które zapewnia równomierne grzanie na całej powierzchni.
Aromatyzery w grillach gazowych
Aromatyzery to nic innego jak pofałdowane blaszki znajdujące się pomiędzy rusztem oraz palnikami. Elementy te są bardzo istotne, bowiem nadają one poszczególnym potrawą piękny aromat. Ponadto aromatyzery odpowiadają za równomiernie rozprowadzanie ciepła oraz chronią dostatecznie poszczególne palniki przed tłuszczem, który to często kapie z przyrządzanych potraw.
Podczas wyboru grilla warto też zwrócić uwagę na kilka innych, bardzo ważnych czynników. Znacznie lepiej prezentują się te urządzenia, które to zostały wyposażone w specjalną szafkę na butlę gazową oraz dodatkowy piekarnik, który to daje możliwość grillowania kilku potraw w różnej temperaturze.
Osoby które to zamierzają trzymać grill na dworze, powinny też wyposażyć go w odpowiedni pokrowiec, który to ochroni go podczas niesprzyjających warunków atmosferycznych.