Warto poznać pierwsze objawy chorób grzybiczych roślin

Wiele infekcji grzybiczych objawia się małymi, suchymi zmianami na liściach, a ciężkie infekcje mogą nawet zabić rośliny.

Na korzeniach i bulwach mogą również tworzyć się szare lub jasnobrązowe zmiany. Zakażone nasiona mogą być źródłem grzyba, ale może również rozprzestrzeniać się z opadłych liści i niektórych rodzajów chwastów. Również insekty żywiące się roślinami mogą przenosić zarodniki grzybów na inne rośliny.

Za zmniejszenie plonów może odpowiadać chwościk selera

chwościk selera

Ponieważ kontrola nie zawsze jest opcją, najlepszym rozwiązaniem jest zapobieganie występowania chorób grzybiczych w plonach. Sadź tylko nasiona kwalifikowane jako wolne od chorób i uważaj na rozprzestrzenianie się grzyba z zakażonych roślin. Grzyby lubią wilgotne środowisko, dlatego staraj się podlewać rośliny rano i przy glebie, aby zdążyły wyschnąć do wieczora. Ważne jest również zachowanie odstępów pomiędzy roślinami dla swobodnego ruchu powietrza. Wysoka wilgotność i niskie temperatury na przemian z wysokimi sprzyjają rozwojowi chorób grzybiczych.Również zwalczanie chwastów pomoże zapobiegać infekcjom grzybiczym. Zmieniaj swoje uprawy, aby sadzić warzywa niekrzyżowe przez co najmniej trzy lata po wyhodowaniu ich na polach, ogrodach lub podwyższonych grządkach.

Fungicydy dolistne mogą pomóc w zwalczaniu pleśni i innych infekcji. Insekty, takie jak mszyce, także rozprzestrzeniają zarodniki grzybów, które mogą poważnie wpływać na okoliczne rośliny. Starsze liście mogą żółknąć, a wzrost roślin będzie zahamowany, co może znacznie zmniejszyć plony. Najlepszym sposobem zwalczania i kontrolowania chorób jest zwalczanie mszyc, w razie potrzeby możesz również użyć do tego celu środków owadobójczych.Wiele chorób grzybiczych, jak chwościk selera, może również atakować inne rośliny korzeniowe. Ponadto pleśnie i mączniak rzekomy są potencjalnymi patogenami, które mogą poważnie wpłynąć na plony. Znajomość objawów zakażenia tymi patogenami może pomóc w zdiagnozowaniu chorób i określeniu odpowiednich środków kontroli.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here